Cécémel
geschiedenis

Over chocolademelk valt heel wat te vertellen: ga je mee op reis doorheen de rijke geschiedenis van je favoriete drank?

  • 250 B.C.

    De eerste
    chocoladedrank

    De Maya’s waren de eersten die cacao bewerkten tot pasta. Ze mengden deze met water en chili en noemden het drankje Xocoatl: dit was de eerste chocoladedrank.

    De eerste chocoladedrank
  • 1400

    Godendrank

    De chocoladedrank Xocoatl had een verkwikkend effect en werd daarom gezien als godendrank. Cacao was dus zeer waardevol en werd gebruikt als betaalmiddel bij de ruilhandel met de Azteken.

    Godendrank
  • 1521

    Cacao gaat de grens over

    Toen ontdekkingsreiziger Hernán Cortés in 1519 in Mexico belandde, ontdekte hij de waarde en kracht van cacao en nam het mee naar Spanje. Cacao werd tot de zeventiende eeuw verborgen gehouden voor de rest van Europa.

    Cacao gaat de grens over
  • 1700

    Een klooster vol cacao

    Alleen Spaanse monniken mochten cacaobonen bewerken. Zij maakten nieuwe combinaties met melk, suiker, vanille en kaneel en ontdekten dat cacaodrank warm geschonken ook superlekker smaakt.

    Een klooster vol cacao
  • 1828

    Van boon tot poeder

    De Nederlander Van Houten vond een manier om cacao te bewerken tot poeder waardoor er makkelijker een drankje van kon worden gemaakt. Dit bevorderde de massaproductie, maar de drank kon wel alleen direct na bereiding worden gedronken.

    Van boon tot poeder
  • 1932

    Ten minste houdbaar tot

    Het Nederlandse bedrijf Nutricia ontdekte een methode om chocolademelk langer houdbaar te maken. Hierdoor kwam de mogelijkheid in zicht om chocolademelk te introduceren in de horeca.

    Ten minste houdbaar tot
  • 1949

    Van chocolademelk naar C.c.mel!

    Nutricia, de bedenker van het Nederlandse merk Chocomel, wilde de chocolademelk ook in België lanceren. Maar de naam ‘Chocomel’ was in België al in gebruik. Daarom werden enkele letters vervangen door puntjes, en zo ontstond ‘C..c.mel’. Onder die naam werd de chocolademelk in 1949 geïntroduceerd in de Belgische horeca. Men sprak de naam uit als ‘C-C-mel’, en later zijn we het ook zo gaan schrijven: Cécémel.

    Van chocolademelk naar C.c.mel!
  • 1959

    In een nieuw jasje

    De vooruitgang lijkt niet te stuiten. Hét hoogtepunt van het decennium: Expo 58. Miljoenen flesjes Cécémel gaan er over de toonbank! Een jaar later viert Cécémel zijn tiende verjaardag. De intussen beroemde Belgische graficus en beeldhouwer Paul Ibou werkt op dat moment bij Cécémel en ontwerpt nieuwe verpakkingen en een fris logo voor het merk.

    In een nieuw jasje
  • 1969

    Eindelijk in de winkel

    Supermarkten schieten als paddenstoelen uit de grond en eindelijk is Cécémel ook in de winkel te koop. Vanaf nu kunnen de fans ook thuis genieten van de enige èchte chocolademelk. De twintigste verjaardag van Cécémel wordt gevierd met een spraakmakende spaaractie voor een goudkleurig amulet met de Azteekse ‘chocoladegodin’ Xochiquetzal.

    Eindelijk in de winkel
  • 1979

    De verpakkingspionier

    De meeste gezinnen hebben nu een auto en een bezoek aan de supermarkt wordt een van de favoriete uitstappen. Daar speelt Cécémel op in met de allereerste chocolademelk in een glazen verpakking, gevolgd door chocolademelk in een innovatief tetrabrik.

    De verpakkingspionierel
  • 1981

    Een échte
    ommekeer

    Een ijskoude Cécémel smaakt het lekkerst bij warm weer en dat ontdekten ze ook in de Arabische wereld. De linkerhand in het logo werd omgedraaid, omdat deze daar wordt beschouwd als onrein.

    Een échte ommekeer
  • Jaren '90

    Kleur bekennen

    De pakken van Cécémel waren inmiddels niet meer weg te denken uit de winkels, net als de iconische gele kleur. Daarom werd besloten dat deze gele kleur toebehoorde aan de enige èchte.

    Kleur bekennen
  • 1999

    Vorstelijk 50

    50 jaar Cécémel, een vorstelijk jubileumjaar. De ‘enige èchte’ mag zich ter gelegenheid van zijn gouden jubileum verheugen op vorstelijke belangstelling. Koning Albert II brengt een bezoek aan de fabriek in Bornem, waar de lekkerste chocolademelk van ons koninkrijk gemaakt wordt.

    Vorstelijk 50
  • 2001-2008

    Cécémel gaat door

    In 2001 nam FrieslandFoods Cécémel over van Nutricia. Zij hebben het doel de eeuwenoude kennis van chocolade te gebruiken voor de ontwikkeling van nóg lekkerdere chocolademelk. In 2008 fuseert FrieslandFoods met Campina tot FrieslandCampina.

    Cécémel gaat door
  • 2009

    Verrassend vernieuwend

    Cécémel verrast met de Specials: lekker warme chocolademelk met een scheutje kwaliteitslikeur erin. Een originele manier om in te spelen op de nieuwe horecatrends. Maar ook thuis wordt het extra genieten want ter gelegenheid van zijn 60ste verjaardag pakt Cécémel alweer uit met een revolutionaire vondst: Cécémel Hot, waarmee je in een oogwenk een heerlijk hete mok chocolademelk voor je neus tovert.

    Verrassend vernieuwend
  • 2013

    De nieuwe Cécémel

    Cécémel slaat een nieuwe weg in op vlak van design. Een nieuwe toekomst, maar met de vertrouwde smaak van Cécémel. De enige èchte.

    De nieuwe Cécémel
  • 2015

    En alweer iets nieuws

    In 2015 krijgt het Cécémel-assortiment er een nieuwe variant bij: Cécémel Mager. Een heerlijk milde chocolademelk met maar liefst 81% minder vet. Maar wél met de zo geliefde chocoladesmaak van de enige èchte. Minder calorieën? Dan kun je er ook meer van drinken!

    En alweer iets nieuws